Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Despre "Îngerii Păzitori"


Autor: Locotenent-colonel Toni Ene
Data publicării: 24.11.2017

A guardian angel is an angel that is assigned to protect and guide a particular person, group, kingdom, or country...

Un înger pazitor este un înger care este desemnat să protejeze și să ocrotească o anumită persoană, grup, regat sau țară. …

 

Chiar din perioada de pregătire a misiunii pentru Resolute Support, atunci când se înfiripau structurile care urmau să acționeze pe teatrul de operații din Afganistan, am fost fascinat de expresia Guardian Angel. Deși știam ce reprezintă, deși știam că va fi folosită într-o zonă de conflict, ea expresia, îmi dădea totuși o stare de liniște, de siguranță, în subconștientul meu lucra făptura divină a copiilor lui Dumnezeu, ca resort al unor posibile stări de teamă.

Am zis că a sosit momentul să ne gândim că fiecare dintre noi, toți cei care încadrăm batalionul de inimi neînfricate, avem un înger păzitor care ne veghează, care are grijă de noi și ne apără, chiar dacă ajungem să creem o punte spirituală între divinul ceresc și realul câmpului de luptă .

Tocmai de aceea, am zis că a sosit timpul să scriu și despre oamenii cu nume de îngeri, care sunt încadrați la o structură comandată de către căpitanul Agache Ionuț. Atunci când comandantul batalionului, locotenent colonel Cristinel Colibaba i-a încredințat compania a fost conștient de resursele profesionale pe care le posedă acest ofițer, a fost conștient de faptul că pregatirea acestei structuri se va face cu mare responsabilitate și dăruire. Și nu s-a înșelat.

Nu i-a fost greu să–și pregătească oamenii în țară pentru ceea ce fac aici în Afganistan. Nu i-a fost greu pentru că mereu a lucrat cu profesioniști, cu  militari cu experiență. I-a instruit să vegheze din umbră și să aibă grijă, să se asigure că misiunea lor va decurge în condiții normale. I-a instruit astfel încât principala lor misiune - protejarea aproapelui, protejarea instructorilor români și americani - să devină crez, să devină literă de lege chiar și cu prețul vieții. Prin specificul misiunii militarii specializati  veghează la siguranța apropiată a membrilor echipelor SFAAT (Echipele de Instruire și Consiliere a Forțelor de Securitate Afgane), responsabile de consilierea și instruirea Forțelor Naționale de Securitate și Apărare Afgane, unul dintre obiectivele principale ale misiunii Resolute Support.

Guardian Angels (Îngerii Păzitori) sunt militari antrenați să execute misiuni de protecție a unor persoane importante aflate în contact cu Forțele Naționale de Securitate și Apărare Afgane. Sunt militari cu experiență, pentru care viața celor pe care îi apără devine mai importantă decât a lor. Aceștia trebuie să recunoască rapid indicii de demascare a posibilelor acțiuni ostile și să reacționeze prompt pentru protejarea persoanelor pe care le însoțesc. Militarii se pregătesc zilnic și depun efort continuu pentru a-și menține deprinderile la standarde ridicate, pentru ca în orice moment să fie în măsură să angajeze un eventual inamic, chiar și de la distanțe foarte mici. Îngerii Păzitori execută mai multe tipuri de antrenamente, menite să le testeze vigilența. Scopul acestora este de a îmbunătății capacitatea de reacție a militarilor prin diminuarea timpului de răspuns la incidente și creșterea mobilității.

 

 A trebuit să ne dezvoltăm capacitățile de a reacționa în cazul în care inamicul manifestă ostilitate asupra noastră, am învățat cum să reacționam în situații limită. Responsabilitatea pentru viaţa şi integritatea oamenilor din subordine, dorinţa de a îndeplini cu succes fiecare misiune sunt sarcini deduse, nescrise, care pentru a fi îndeplinite solicită la cote maxime maturitatea, pregătirea personală și abilităţile de lider…ne-a spus căpitanul Ionuț Agache.

După ce securizăm zona, vă voi deschide ușa și veți călca numai pe urmele mele”, acestea au fost ultimele cuvinte pe care guardian angel-ul mi le-a adresat înainte de a ne îmbarca în mașinile blindate și a ieși pe poarta uneia dintre cele mai sigure zone din Afganistan, Kandahar Air Field. Am ieșit din liniștea bazei și am pornit către poligonul de tragere, locul unde urma să se desfășoare o secvența de pregătire  a instrucţiei tragerii cu armamentul din dotare a militarilor ANA de către instructorii americani, români și afgani                  cei a căror pază și siguranță era executată de Îngerii Păzitori ai batalionului. Și eu ca fotograf, am beneficiat de serviciile lor de pază apropiată. Nu am făcut un pas, o fotografie, un gest aparte, fără să simt prezența acestor profesioniști cu inimi neînfricate, aproape de mine. Pe timpul activităților ,îngerii scanau continuu zona de desfașurare a instrucției pentru a preveni posibilele amenințari.

Atent la fiecare detaliu care mă înconjura, mi–am continuat studiul fotografic asupra procesului de instruire a părții afgane. Aceștia păreau niște copii cuminți  în fața instructorilor. Interpretul abia mai făcea față fluxului informațional care se îndrepta către ei. Puține întrebări din partea cursanților și o vizibilă stare de îndoială. Au mai ieșit din starea lor, atunci când s-a trecut la partea practică a ședințelor de instruire. Sincer așteptam bilanțul activității de instruire. Am avut de așteptat, dar am avut timp să-i privesc din nou pe acești îngeri păzitori. Chiar își meritau numele.

Secvența de instruire pe ziua de astăzi s-a terminat. Afganii păreau fericiți, instructorii obosiți. Ne îmbarcăm și ne întoarcem în liniștea bazei noastre.

Comandant de pluton la întoarcerea din misiune,  sublocotenentul Sulivastru Marian ne-a declarat: ... pregătirea misiunilor, seriozitatea acordată fiecărui detaliu, au ca răspuns încrederea în sine şi în comandant abia în momentul în care fiecare e convins că ştie ce are de făcut în orice moment. Maturitatea de care trebuie să dea dovadă de fiecare dată când subunitatea iese pe poarta bazei, evaluarea corectă a pericolelor posibile, conştientizarea că trebuie să acţionăm împreună sunt detalii care dau încrederea necesară ducerii la bun sfârşit a oricărui tip de misiune.

Mereu  am considerat că Forrest Gump este filmul meu preferat. Am regăsit aici alături de acești fii ai Vrancioaiei, aceeași splendoare, aceeași relatare despre viața umană și destinul ei, aceeași apropiere de sufletul uman, care, deja descurajat de soartă și de modul în care el se poate exprima într-o lume prea dură, poate renaște și își poate găsi locul propriu. Niciodată nu se vor spune toate despre militarii care au curaj să vină în inima Afganistanului îndemnaţi de ambiţia de a face faţă celei mai mari provocări profesionale din carieră. Pentru că, nu-i așa, „viața e ca o cutie de bomboane de ciocolată, nu știi niciodată ce vei primi”.

Aici în Afganistan, pentru militarii cu inimi neînfricate din Batalionul de Infanterie Protecția Forței, „viața e ca o cutie de bomboane de ciocolată...”,  dar povestea lor va continua…

Etichete: 

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Citeşte şi:

Pregătire continuă, misiune permanentă...

Nu există eşecuri, ci doar lecţii învăţate pentru că tot ce se întâmplă o dată, poate să nu se mai întâmple niciodată. Dar tot ce se întâmplă de două ori, se va întâmpla cu siguranţa şi a treia oară”. (Paulo Coelho-„Alchimistul”) Nu poți înțelege tot ce se întamplă...

Ziua Națională a României sărbătorită în Afganistan

Ziua de 1 decembrie reprezintă pentru noi, românii un important punct de cotitură în desăvârşirea ca popor, ca ţară, ca naţiune. Cu gândul la Alba Iulia, cetatea unirii tuturor românilor, de aici din Afganistan, noi, militarii Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei „Inimi Neinfricate”...

Afganistan - forţarea barierelor de gen

Nu putem noi opri un război, nu putem să-l judecăm, dar putem să-i limităm efectele, să-l facem să se ascundă în surdina vieţii şi să ajutăm la construirea unui nou orizont... Unul al copiilor care se joacă zgomotos în jurul unei fântâni, la umbra unor copaci, într-un parc, admiraţi de părinţi...

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei